سفارش تبلیغ
صبا ویژن

مجله اینترنتی

ادوبی پیش‌تر به‌صورت رسمی اعلام کرده بود در آخرین روز از سال 2020 پشتیبانی از فلش را برای همیشه به ‌پایان می‌رساند؛ از آن زمان ‌به‌روزرسانی نرم‌افزاری برای فلش در دسترس قرار نگرفته است و هرگز در دسترس قرار نمی‌گیرد. بدین ترتیب فایرفاکس رسما به کروم و اج ملحق می‌شود؛ در اوایل ماه جاری میلادی با انتشار کروم 88 و اج 88 شاهد توقف پشتیبانی این دو مرورگرِ مبتنی‌ بر کرومیوم از محتوای فلش بودیم. 

شاید در نگاه اول حذف پلاگین فلش از فایرفاکس بیشترین اهمیت را برای شما داشته باشد؛‌ اما نسخه‌ی 85 فایرفاکس میزبان تغییرات بسیار مهم دیگری نیز شده است. یکی از قابلیت‌هایی که موزیلا برای فایرفاکس 85 معرفی کرده، «پارتیشن‌بندی شبکه» است. این قابلیت که نخستین بار ماه گذشته توسط ZDNet جزئیاتش اعلام شده بود، کش مرورگر فایرفاکس را به‌صورت وب‌‎سایت ‌به‌ وب‌سایت تقسیم‌بندی می‌کند؛ این راهکار فنی باعث می‌شود کاربران هنگام جابه‌جایی بین وب‌سایت‌های مختلف پایش نشوند.

موزیلا اعلام کرد قابلیت پارتیشن‌بندی شبکه از این پس می‌تواند به‌ شکلی مؤثر، استفاده از ابرکوکی‌ها را در فایرفاکس مسدود کند. موزیلا می‌گوید ابرکوکی‌ها ممکن است در جایگاه‌ کوکی‌های عادی به‌منظور ذخیره‌سازی شناسه‌های کاربر استفاده شوند و حذف کردن و مسدود کردن ابرکوکی‌ها بسیار سخت‌‌تر از کوکی‌های معمولی است.

بررسی‌ها نشان می‌دهد طی سال‌های اخیر شرکت‌های تبلیغاتی از ابرکوکی‌ به‌منظور ذخیره‌ی شناسه‌ی کاربران در بخش‌های پنهان مرورگر نظیر حافظه‌ی فلش و فلگ‌های ETags و HSTS استفاده کرده‌اند. موزیلا می‌گوید تغییراتی که در فایرفاکس 85 اعمال می‌کند، باعث می‌شود اثرگذاری ابرکوکی‌های مبتنی ‌بر کش به ‌شکلی چشمگیر کاهش پیدا کند؛ موزیلا برای عملی کردن این هدف، توانایی شرکت‌های تبلیغاتی برای استفاده از ابرکوکی‌ در وب‌سایت‌ها را از بین می‌برد.

موزیلا انتظار داشت تقسیم‌بندی کش‌ باعث اثرگذاری محسوس روی عملکرد وب‌سایت‌ها شود؛ اما براساس بررسی‌های داخلی، اثرگذاری آن اندک بوده است: «معیارهای ما نشان می‌دهند [سیستم تقسیم‌بندی کش] تأثیر بسیار کمی روی زمان بارگذاری صفحات وب گذاشته است: بین 0?09 درصد و 0?75 درصد افزایش در صدک هشتادم و پایین‌تر و حداکثر 1?32 درصد افزایش در صدک هشتاد‌ و‌ پنجم». موزیلا می‌گوید این مقدار اثرگذاری با درنظرگرفتن بالا رفتن امنیت حریم خصوصی کاربر، قابل ‌پذیرش است.